Hotmail v roce 2011

Ostatní

POZOR! Článek jsem napsal před více jak rokem, a tudíž už nemusí reflektovat můj nynější názor nebo může být zastaralý.

Spousta lidí má vůči freemailu o Microsoftu určité předsudky. Mnozí vlastně jen proto, že se jedná o produkt Microsoftu. I já měl. Vzpomínám, jak jsem si ho asi před pěti lety zkoušel, bylo to strašně pomalé a … co? Už si vlastně nevzpomínám proč se mi nelíbí a nepoužívám Hotmail. Rozhodl jsem se proto, že  se na něj podívám a zkusím s ním jeden týden pracovat. Tohle je recenze po oněch 7 dnech.

Začíná to banálně registrací vašeho účtu na stránce signup.live.com. Máte na výběr ze tří domén za „@“, a to: hotmail.cz, hotmail.com a windowslive.com. Mě osobně se nejvíc zamlouvalo hotmail.cz.

Po registraci máte teda mailovou schránku na Hotmailu, a co teď? Určitě si nezaložíte schránku a původní jen tak zahodíte a všem řeknete: „Mám novou emailovou schránku, zapiš si ji.“. Tak flexibilní mnozí z nás nejsou. Proto, jak se hned v uvítací zprávě dočtete, nabízí Hotmail propojení více účtů (bohužel pouze přes POP3), a nastavení emailové adresy, ze které budou zprávy odesílány, takže vlastně nikdo nemusí poznat, že jste změnili poskytovatele schránky. Této funkce jsem si jinde nevšiml (Gmail, Seznam …).

Co mi přijde na Hotmailu dobré?

Jednak když jednou dám nějaký email do složky Nevyžádaná pošta, tak se mi tam bude ukládat automaticky, když mi přijde další ze stejné adresy. Obecně spamový filtr mi přijde velmi pěkně udělaný. Pak také funkce Rychlé zobrazení. To automaticky rozpoznává zprávy s Office dokumenty a fotografiemi.

Skvělé je také propojení se SkyDrive s perfektními online Office nástroji, které jsou lépe propracované než Google Dokumenty. Na SkyDrive dostanete 25GB pro vaše data, na která můžete vytvořit i veřejný odkaz. Jedna věc ale ubírá SkyDrive na kráse, a to limit 100 MB na jeden soubor. To znamená, že si sice zazálohujete dokumenty, fotky, hudbu, ale třeba video (například screencast) ne. Navíc se dokumenty nezapočítávají do celkového prostoru, takže jich můžete mít neomezeně.

Pro natažení spousty věcí používá schránka AJAX, což výrazně urychluje a zpříjemňuje práci.

Další funkce, která mi přijde velice užitečná je propojení s Facebookem, jak chatu s Messengerem tak zdi. Lze tedy komunikovat s přáteli přímo z emailu.

Verze pro mobilní zařízení, tak není špatná, je dobře použitelná a snadno se ovládá.

Co by měl Microsoft ještě dotáhnou?

Vlastně toho moc není, krom omezení SkyDrive (je to ale pochopitelné, chce zabránit warezu) snad jen lepší design.

Závěrem

Na závěr bych snad jen řekl, že jsem na službu změnil názor a všechny své dosavadní schránky jsem sloučil do jedné na Hotmailu. Ten jediný týden mi ukázal, že existuje něco lepšího než Gmail. Je to dáno ale také tím, že nepoužívám, kromě Google+ žádné jiné služby jako Google Kalendář, Picaso a měl jsem tím přechod do jiného cloudu značně zjednodušený.

Rozhodně to ale neznamená, že jsem stal přívržencem firmy jako jeden známý blogger ;-), třeba takový Bing dle dosavadního zkoušení nikdy používat nebudu. Ale kdo ví, třeba za pět let …

Znáte někoho, komu by článek mohl pomoct? Zasdílejte mu ho :)

Komentáře