Jak jsem tvořil screencast

Ostatní

POZOR! Článek jsem napsal před více jak rokem, a tudíž už nemusí reflektovat můj nynější názor nebo může být zastaralý.

Pro jeden projekt (www.mujkancl.cz) jsem kvůli potřebě vysvětlit obtížnější část systému vytvořil screencast.

Program

Nikdy před tím jsem nic podobného nedělal, takže jsem byl nucen nejprve najít vhodný program, což bylo celkem utrpení, neboť žádný z programů, které jsou dostupné zdarma mi žádný nefungoval. Nevím proč, jestli slabým procesorem (Atom D510) nebo integrovanou grafikou se video buď nahrálo extrémně zrychleně nebo ve velmi špatné kvalitě. Některé se raději ani nespustily.

Po nějaké chvilce hledání jsem od softwaru zdarma upustil a zašel jsem do kotliny drahých placených programů. Asi nejvíce mi z nich vyhovuje Camtasia Studio, která bohužel stojí 287.00€, což je na poměry studenta bez přehnaných příjmů prostě hodně. Pro natočení jsem tedy využil jen 30 denní verzi, ale s programem jsem by nadmíru spokojen. (Pokud náhodou využíváte sami nějaký program tohoto druhu, prosím o komentář.)

Natáčení

V průběhu samotného natáčení mě nejvíce zaskočilo, že nejsem schopný mluvit do mikrofonu a improvizovat. Bylo nutné si napsat scénář. Průběh byl takový, že jsem si nejprve natočil video bez textu, který jsem si poté dopsal a natočil znovu.

Přestože výsledné video má jen 8 scén a je dlouhé něco přes 4 minuty, trvalo natáčení přes hodinu. Občasné menší přeřeknutí jsem už neměl sílu namlouvat znova, ale příště se polepším. Následné rendrování trvající 15 minut mi vzhledem ke kvalitě vyhovovalo.

Publikování na YouTube

Na YouTube jsem si zakládal účet někdy před 6 lety, nyní jsem si musel založit nový. Ta komplikovanost registrace, která je nyní spojená s registrací Google Account a sociální sítí Google+ mi službu tak zhnusila, že jsem si do účtu ani nevložil obrázek, který, přestože se na YouTube v takovém rozlišení nikde nenachází, musí mít minimálně 250px na 250px, což mi přijde krapet moc.

Samotné nahrání proběhlo v pořádku a proto se nyní na video můžete podívat.

Znáte někoho, komu by článek mohl pomoct? Zasdílejte mu ho :)

Komentáře